Българският екипаж ще атакува "Дакар" с FIAT Freemont 4х4 A2 Concept

126457
Българският екипаж ще атакува "Дакар" с FIAT Freemont 4х4 A2 Concept

Българският екипаж Орлин Алексиев и Пламен Николов ще стартира с прототип FIAT Freemont Concept A2 в най-трудното офроуд състезание на планетата - "Дакар".

"Най-голямото ни предимство тази година е, че не сме новобранци. Тръгваме с едни гърди напред. Знаем какво да очакваме. Състезателният ни номер е 361, а над 400 са дебютантите, каквито бяхме и ние в миналия "Дакар". Автомобилът ни е много по-подготвен. Отстранихме основните технически проблеми по охлаждането и загряването, които имахме. В някои етапи губихме до 6 часа. Тогава решавахме основни технически решения в последния момент, а някои така и не успяхме да решим. Сега колата обаче е напълно готова. Амбицията ни е класиране в Топ 30 и смятам, че имаме възможностите да го постигнем", заяви Орлин Алексиев. Пилотът все още се възстановява от мускулно раменно разкъсване след последното състезание, но е уверен, че до дни ще стартира със сериозната физическа подготовка за "Дакар".

За първи път български екип в клас "Автомобили" на Рали Дакар

За първи път в историята България ще има представители в клас "Автомобили" на най-престижното офроуд състезание в света Рали Дакар. То...

 

"Двигателят е изцяло нов и две турбини. На динотеста показа 350 к.с. и 650 Нм, но от тях на колелата отиват около 280 к.с. Също така според правилата стойностите са ограничени от рестриктора 39 мм за дизеловите мотори. Окачването е оптимизирано, всички налични амортисьори бяха изпратени в Donerre за рециклиране и подновяване. Получихме също така нови и по-добри настройки. Фирмата за спортната електроника ни изпрати модернизирани програми за оптимизиране на управлението при различна надморска височина и атмосферни условия. Също така имаме допълнителни датчици, които да ни улеснят и да имаме постоянна картина върху колата. Тръбната конструкция е по-здрава, а спирачките са усилени. Последният ни тест е утре в района на София и след това заминава за ферибота към Аржентина", коментира Тодор Христов.

Стартът на рали "Дакар" е на 4 януари в Росарио, Аржентина, а първият етап на следващия ден. Финалът е на 18 януари във Валпарайсо, Чили, а почивен ден е 11 януари в Салта, Аржентина. Тази година керванът на състезанието не преминава през Перу, а нова държава е Боливия, където обаче навлизат само мотоциклетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт