Хамилтън направи брилянтна квалификация в Монако

12704
Хамилтън направи брилянтна квалификация в Монако

На противоположния полюс се представи Нико Розберг, който, въпреки втората му стартова позиция, утре ще има много сериозни проблеми в първите обиколки.

Люис Хамилтън даде изключително силна заявка за победа в GP на Монако, след като направи брилянтна квалификация, която му донесе пети полпозишън от шест старт от началото на сезона. Това е първият му полпозишън в Княжеството и общо 43-ти в кариерата. В последната част на квалификацията световният шампион даде най-добро време с първата си бърза обиколка, а след това, при втората бърза обиколка подобри времето си с 0,2 сек. С този успех Люис си осигури много сериозен шанс за победата утре. В предишните две години Нико Розберг печелеше квалификациите, а в последствие и състезанията.

Единственият, който имаше шанс да бие Люис, бе именно Нико Розберг. Но той го пропиля по начин, който ще компроментира сериозно състезанието му. Не изключвам възможността големите очаквания към Нико да са в основата на тези грешки на германеца. Във втората част на квалификацията Розберг изпусна точката на спиране за първия завой, в резултат на което предната му дясна гума блокира и той буквално я унищожи. Абсолютно същото се случи в решителната част на квалификацията му, когато излезе за втората си бърза обиколка. Отново блокира предна дясна гума, която е унищожена. Големият проблем за него е това, че утре Розберг ще стартира в състезанието с тези гуми, а огромното износване на предна дясна ще доведе до жестоки вибрации. Това вероятно ще накара германеца да влезе доста по-рано в бокса от останалите, което ще компроментира състезанието му. Дори някои коментатори изявяват мнение, че Розберг дори може да не се подреди на стартовата решетка и да стартира от бокса, но с нова гуми. Но все пак е доста рано да се говори, тъй като една кола за сигурност утре може да промени всичко. На този етап обаче така изглеждат нещата.

Нико Розберг най-после показа зъби с победа в Испания

Нико Розберг най-после има повод за усмивки. Трябваше да чака пет състезания, за да победи Люис Хамилтън. Направи го първо в квалификац...

Фетел отново е трети, като изяви надежда да успее да се вклини между двамата пилоти на Mercedes, както го направи в Испания и тогава Хамилтън трябваше да смени тактиката си, за да изпревари Себастиан. За разлика от него Райконен отново не успя да направи добра квалификация, което означава, че утре не може да очакваме нищо съществено от него.

В Монако двамата пилоти на Red Bull успяха да направят отлично класиране. Рикиардо и Квият се класираха четвърти и пети. Серхио Перез също се представи чудесно, завършвайки 8-и, без да прави втора бърза обиколка. Карлос Сайнц мл. отново победи Макс Верстапен в квалификацията, като двамата продължават да впечатляват с уменията си. Верстапен за пръв път кара в Монако, а в първата свободна тренировка завърши след лидера Хамилтън.

Много лоша квалификация за пилотите на Williams, които утре ще имат кошмарно състезание. Ботас отпадна още в първата част на квалификацията, а Маса във втората. За нещастие Алонсо получи техническа повреда (поредната), но Бътън се класира 11-ти. Той обаче ще стартира 10-ти, тъй като Ромен Грожан ще бъде преместен с 5 места по-назад на стартовата позиция заради смяна на скоростна кутия.

Новите супер меки гуми на Pirelli създадоха проблеми за всички пилоти, тъй като никой не успяваше да ги загрее в загряващата обиколка и трябваше да прави по още една допълнителна за бързо време. Именно тези гуми ще са ключът за успеха утре. Очаква се стратегия само с 1 влизане в бокса, което ще означава, че супер меките гуми трябва много да се пазят, за да издържат възможно най-дълго утре.

Инфарктна победа за Хамилтън, страхотен Райконен

Случилото се тази вечер в Бахрейн е най-сериозното доказателство, че Mercedes далеч не са недостижими. А това означава, че оттук насетн...

Предстои интересен старт.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт