Инфарктна победа за Хамилтън, страхотен Райконен

14835
Инфарктна победа за Хамилтън, страхотен Райконен

Люис Хамилтън отново бе недостижим, но състезанието принадлежи на Кими Райконен и Нико Розберг, който показа, че може да изпреварва. Колкото и странно да изглежда, но Ferrari бе най-изпреварваният отбор тази вечер, а накрая Кими Райконен финишира втори.

Случилото се тази вечер в Бахрейн е най-сериозното доказателство, че Mercedes далеч не са недостижими. А това означава, че оттук насетне ни очакват още 15 супер интересни старта, в които битката ще е между два отбора и четирима пилоти.

Тази вечер, за трети път от четири старта до момента, Люис Хамилтън победи в GP на Бахрейн, записвайки своята 36 кариерна победа и втора поредна на „Сакхир“. Най-важното след финала за Люис е фактът, че в актива си вече има 93 точки, с 27 повече (66) от съотборника си Нико Розберг. Трети във временното класиране вече е Фетел (65), а четвърти – Райконен (42). Тази победа на Хамилтън е негово 11-то поредно класиране Топ 2, което е второто най-добро подобно постижение във Формула 1, а такова постижение трябва да бъде отчетено, защото от началото на сезона той е безпогрешен.

Истинското състезание обаче бе направено от Нико Розберг и Кими Райконен. Розберг успя да изпревари Себастиан Фетел точно 3 пъти на пистата, на едно и също място, плюс едно изпреварване срещу Кими на същото място, в завой №1. Люис също изпревари Фетел веднъж, затова още в началото казах, че Ferrari бе най-изпреварваният отбор. А този факт е доста изненадващ на фона на крайното класиране, защото втори на почетната стълбичка се качи Кими Райконен.

Райконен избра различна стратетия от Фетел и двамата пилоти на Mercedes. При първото си спиране той-сложи по-твърдите гуми, докато тримата пред него избраха по-меките гуми. А това ни отведе до страхотния финал. След вторите спирания в бокса Кими излезе на около 20 секунди зад Розберг, но с по-бързите гуми. И започна да топи по 2 секунди от аванса на Нико. Три обиколки преди финала Кими стигна на под 2 секунди от Розберг, но сякаш в този момент ситуацията на пистата стана патова и разликата стоеше. Докато два тура преди финала Розберг получи повреда в спирачките, т. нар. brake by wire. Резултатът бе, че в първия завой Нико не успя да спре навреме и излезе много широко, което улесни изпреварването от страна на Кими. След това, в последната обиколка видяхме как темпото на Хамилтът рязко спада, но британецът имаше буфер от около 5 секунди пред Кими, които му бяха достатъчни, за да финишира първи. След финала Тото Волф потвърди, шефът на Mercedes, че двамата пилоти са получили един и същ проблем със спирачките, Розберг два тура преди финала, Хамилтът един. Ако състезанието бе продължило още една обиколка, то със сигурност Кими щеше да се поздрави с победата. Но и второто място на финландеца бе достатъчно, за да демонстрира отново онзи хъс и умения, които го отведоха и до една титла. Така Кими се качи на подиума отново след 23 състезания. Интересното е, че той има 7 класирания на подиума в Бахрейн, но нито едно на най-високото място на почетната стълбичка.

Къде бе Фетел? На пета позиция, след едно изпълнено с грешки (цели 3) състезание, последната от която го принуди да направи едно допълнително влизане в бокса, в което му бе сменено и предното крило. Така той излезе зад Валтери Ботас. В цели 20 обиколки Фетел не успя да изпревари Валтери, който бе и с по-стари с 3 обиколки гуми. Ето затова 4-кратният световен шампион бе тотално засенчен тази вечер, а след финала съотборникът му бе поздравен по радиотото от Маурицио Аривабене с думите: „Hey, Ice Man, bravissimo, Grande Kimi...“

Шести, в едно незабележимо състезание, финишира Даниел Рикиардо, който направи вълнуващ финал: с гръмнал и пушещ двигател пресече финала. Повреди в двигателя Renault извади от надпреварата и двамата новобранци наToro Rosso. А повледата в болида на Дженсън Бътън въобще не му позволи да стартира. Но McLaren се развиват, бавно, но се развиват нагоре.

Следващият старт ни отвежда в Испания, с което започва европейският етап от сезона. Ще има екшън.

Автор: Пламен Георгиев

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт