Люис Хамилтън е световен шампион за втори път!

104158
Люис Хамилтън е световен шампион за втори път!

Велик сезон за най-успешния британски пилот във Формула 1. Хамилтън победи в Абу Даби, последният кръг от сезон 2014. Но сезонът не завърши по най-добрия начин за Mercedes. Битката за титлата не свърши така, както трябваше – с дуел между двамата пилоти на тима. Болидът на Нико Росберг се повреди и той излезе от уравнението след 25-та обиколка.

Люис Хамилтън победи в последния старт за сезона, записвайки своята 11-та победа през година. Но това няма значение, защото тук важното бе войната, войната за световната корона. За съжаление тя не бе разрешена така, както всички очаквахме – с битка до последната обиколка между Хамилтън и Росберг. Германецът се движеше втори и се очакваше, че ще размине тактиката си с Люис, за да се опита да го победи след вторите им влизания в бокса. Това обаче така и не се случи. В 25-та обиколка системата ERS в болида на Нико се повреди и това сложи край на надеждите му за победата и световната титла. С -160 к.с. Росберг продължи на пистата, но бе далеч дори и от най-бавните болиди. Две обиколки преди края той получи нареждане от бокса да се прибере, но Нико пожела да завърши сезона на пистата, а не в бокса. За което получава моите аплодисменти. Но Нико бе далеч зад своя съекипник този сезон и логичното се случи. Просто не биваше да става по този начин. Двамата трябваше да решат всичко по между си, а не технически проблем да хвърля лека сянка върху титлата.

Люис Хамилтън продължи похода си към титлата

Този сезон битката за титлата е между двама, а единият сякаш губи почва под краката си. След като спечели 9-ия си полпозишън за годинат...

Всичко друго, освен този изход от сезона, би било несправедливо (е моето мнение). Хамилтън взе 11 победи срещу 5 на Росберг и 3 на Рикиардо. След отпадането си в Белгия, предизвикано от Росберг, Хамилтън взе 6 от 7-те старта до този момент. И втората му световна титла бе повече от логична и заслужена. Статистиката казва, че той победи с 384 точки, а в актива си вече има 33 победи. Днес Хамилтън стана двукратен световен шампион, а Великобритания трябваше да чака за това цели 43 години. Последният двукратен световен шампион бе сър Джеки Стюърт, който спечели втората си титла през далечната 1971 г.

Лично аз нямах съмнения за изхода на този сезон и това последно състезание. Увереността ми дойде след първите 100 метра, в които Хамилтън направи блестящ старт, изпреварвайки стартиралия от първа позиция (18-ти полпозишън за Mercedes този сезон) Росберг. Оттам насетне битка между двамата нямаше. В 25-ия тур се случи това, за което вече споменах: повреда в ESR системата и Росберг излезе от уравнението. Само обиколко по-късно Фелипе Маса започна да сваля преднината на Люис с по 1-1,5 секунди на обиколка, което повдигна въпроса дали и в болида на Люис няма повреда. Той обаче го отрече на няколко пъти по радиото, казвайки, че Маса не го интересува, а за него е важно само на коя позиция е Росберг. Британецът влезе доста рано за втория си бокс, а Фелипе го издърпа назад, като си остави 12 обиколки, в които да настигне Люис с меките гуми. Бразилецът настъпи яко газта в преследване на първата си победа от 2008 г. и в един момент изглеждаше, че ще успее. Но не би. Той изхаби гумите си, а 4 обиколки преди края Хамилтън получи съобщение от бокса, че Росберг вече е извън уравнението за титлата, което означаваше едно: настъпи, за да победиш. И това се случи. Хамилтън изпревари Маса с 3 секунди на финала, за да подпечата големия си триумф със стил.

Трети финишира Валтери Ботас, който направи ужасяващ старт, смъквайки се до осмото място и след това трябваше да наваксва до подиума. Отлично състезание (за кой ли път тази година) направи Рикиардо, който стартира от бокса, но въпреки това стигна до четвъртата позиция. Фетел, който също тръгна от бокса (двамата бяха наказани от стюардите заради проблеми с техните болиди след квалификацията), завърши осми. Последните две места останаха за Алонсо и Райконен, а пети, шести и седми се наредиха съответно Бътън, Хулкенберг и Перез.

При конструкторите Williams завърти трети пред Ferrari, а при пилотите Валтери Ботас изпревари Фетел и Алонсо, завършвайки четвърти.

Четвърта поредна победа за Хамилтън

Първото състезание в Русия бе спечелено от Люис Хамилтън, за който това вероятно бе най-скучната и лесна надпревара от началото на сезо...

Това бе краят на сезон 2014. Хамилтън ще празнува и има защо. Сега чакаме официално да разберем къде ще кара Алонсо (и по-важното – за колко години ще е договорът му с McLaren). И още по-важно – дали Mercedes ще разреши размразяване на правилата за двигателите (по-скоро не). Както и дали предложението на Кристиан Хорнер за нови промени за двигателите през 2016 г. ще срещне добър прием.

Автор: Пламен Георгиев

ОЩЕ ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО ЧЕТИ ТУК!

ВСИЧКО ЗА СПОРТА - ТУК!

Нико Росберг се доказа като по-добрия квалификатор

Нико Росберг отново победи Люис Хамилтън в квалификацията за GP на Бразилия, което е първата му стъпка към победата (евентуално) утре. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт