Очаквано: Ал-Атия взе втора победа в „Дакар“

55602
Очаквано: Ал-Атия взе втора победа в „Дакар“

В продължение на близо две седмици Насер Ал-Атия доминира рали „Дакар“, за да стигне до втората си победа в маратона. Peugeot не успя да отбележи завръщането си в „Дакар“ с нещо съществено, като Стефан Петерханзел дори остана извън Топ 10.

Насер Ал-Атия не бе начело на колоната само след първия етап, когато, макар и спечелил го, той бе наказан с 2 минути. Но това въобще не бе никаква пречка за него, тъй като след SS2 той поведе колоната и не изпусна лидерството до самия финал. В днешния последен и супер къс етап Атия стигна до финала шести, на 39 секунди след победителя Роби Гордън, но целта му бе просто да финишира. Ал-Атия не допусна нито една грешка през цялото рали, като по този начин не позволи на най-близкия си преследвач Жиниел де Вилие да успее да постигне нещо повече от второ място в генералното класиране. Победата на Ал-Атия е негова втора в „Дакар“, след като постигна първата си през 2011 г. с Volkswagen. С неговата победа MINI успя да постигне четвърти пореден триумф в маратона, като в Топ 10 успя да пласира пет автомобила.

Де Вилие остана втори на 35 минути след победителя, а почетното трето място остана за Кжиштоф Холовчик.

Атия се пресегна към победата в „Дакар“

Четвъртата етапна победа на Ал-Атия му гарантира стабилна преднина от над 28 минути пред втория Жиниел де Вилие, който изгуби спрямо ка...

Днешният финален етап бе съкратен на само 34 километра заради силен дъжд, което означаваше, че той бе прекратен на първата междинна точка. Отбелязвам този факт, тъй като тази година като че ли организаторите бяха пообъркали малко маршрута. На практика пясъкът беше кът, дъждовете изобилстваха, прахта бе неизменна част от всеки етап, а самите етапи (една част от тях) по-скоро приличиха на отсечки от WRC, а не на офроуд маратон. Към това трябва да се добавят двете пресичания на Андите и изживяванията на над 4000 метра надморска височина.

Стефан Петерханзел по-скоро в WRC-условия, а не такива, присъщи на офроуд маратон. Снимки: Red Bull Content Pool

Тези условия не помогнаха в никой случай на завърналия се в „Дакар“ отбор на Peugeot. Тяхната концепция на автомобил с един задвижващ мост и дизелов двигател не бе подходящ за подобни условия, тъй като пясъкът бе мястото, където Peugeot 2008 DKR можеше да даде повече. Стефан Петерханзел отново извади най-силното от себе си – постоянството, което му донесе не една победа в „Дакар“, за да закара своя автомобил на 12-о място в генералното подреждане. Не може да се каже, че това се очакваше от един заводски отбор, но началото е поставено. От Peugeot са доволни от финиширането в Буенос Айрес с два автомобил. Сирил Депре понаучи доста тази година и следващата вече ще се очакват постижения и от него. Положителното е, че все пак новата машина нямаше драматични технически неизправности. Догодина ще ги очакваме като претенденти за победата.

Доминацията на MINI в „Дакар“ продължава

Днес е почивен ден за пилотите в „Дакар“. И с право, защото през уикенда се проведе най-тежкият етап в ралито. Той бе разде...

Пета победа за Марк Кома. Снимка: Red Bull Content Pool

Испанецът Марк Кома записа името си в историята на „Дакар“, постигайки своята пета победа, като така се изравни със Сирил Депре по този показател. При камионите победата взе водения от Айрат Мардеев екипаж, а в категорията на ATV-тата победител е Рафал Соник.

Генерално класиране:

Насер Ал-Атия затвърждава лидерството си

Влизането на кервана на територията на Чили и в най-сухото място на планетата – пустинята Атакама – бе съпроводено със сери...

1. Насер Ал-Атия (Кат)/Матиьо Бомел (Фр), MINI    -
2. Жиниел де Вилие (ЮАР)/Дирк ван Зитцевиц (Гер), Toyota    +35,34 мин.
3. Kжиштоф Холовчик (Пол)/Хавиер Пансери (Фр), MINI    +01:32,01 ч
4. Eрик ван Луун (Хол)/Воутер Рьосегар (Хол), MINI    +03:01,52 ч
5. Владимир Василиев (Рус)/Константин Жилцов (Рус) MINI +03:12:41 ч
6. Кристиан Лавиеле (Фр)/Паскал Маймон (Фр), Toyota    +03:15,58 ч
7. Бернхард Тен Бринке (Хол)/Том Колсоул (Бел), Toyota    +03:42,02 ч
8. Карлос Соуса (Пор)/Паоло Фиуза (Пор), Mitsubishi    +03:44,59 ч
9. Айдин Ракхимбайев (Каз)/Антон Николаев (Рус), MINI    +04:08,44 ч
10. Ронан Шабо (Фр)/Жил Пило (ФР), SMG    +04:42,36 ч

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт